Ai crede că îndemânarea poate fi practicată, amplificată online? Sigur că da!
Experiența Fabrilabo din ultimele 9 luni, greu încercate de pandemie, arată cum atelierele creative și de îndemânare sunt în continuare unul din cele mai eficiente motoare de dezvoltare a creierului copiilor și a poftei lor de viață. La Fabrilabo, urmărim în tandem aceste valențe și le dezvoltăm nu numai prin învățare teoretică, ci și prin activități manuale. Combinarea acestora prin joc, explorare și o bună comunicare, de la cele mai mici vârste, mențin creierul sănătos, activ, echilibrat.
Din articolul scris de Ernst-Michael Kranich – „Inteligența mâinilor. Lucrul manual și dezvoltarea creierului” aflăm că prin activități simple precum a desena, decupa, lipi, croșeta se stimulează inteligența mâinilor, acest fapt contribuind direct la creșterea dimensiunii creierului, respectiv a ariilor care corespund cu mâinile și degetele. Iar cu cât mai diferențiate și mai sensibile sunt mișcările acestora, așa numita motricitate fină, cu atât mai extinse devin zonele neuronale.
Încă de la începuturile Fabrilabo, ne-am propus să rezolvăm puzzle-ul educației sănătoase echilibrând implicarea tuturor părților corpului în procesul de învățare, deplasând accentul de la creier, minte și cap înspre mâini, degete, membre. Astfel au apărut atelierele creative precum actoria, fotografia, pixel hobby, mărgelitul, mai recent modelarea și printarea 3D, grafica digitală, desenul și pictura, designul vestimentar, atelierele de interior și mică arhitectură. Cu fiecare dintre aceste ateliere creative, procesul a fost același. Întâi, am deslușit conceptele din spate pe înțelesul tuturor, am prezentat instrumentele de lucru și dezvăluit secretele lor. Apoi am ajutat fiecare participant să înțeleagă cum își poate descoperi stilul personal devenind el însuși creator, în cele din urmă aplicând practic, original, autentic noțiunile învățate.
Parte din aceste ateliere creative au fost transpuse cu succes și online. Cursul de design vestimentar stimulează imaginația și gândirea critică pornind de la descoperirea evoluției noțiunii de artă și frumos de-a lungul timpului, trecând prin studiul marilor designeri ai momentului și înțelegerea modului în care au inspirat lumea. Practic, tehnici precum desenul, colajul, moodboard-ul au fost explicate și aplicate judicios anii trecuți în atelier, iar acum le-am transpus atent și online pe platforma Zoom, întrucât aceste tehnici susțin motricitatea fină și dezvoltă subtil ochiul critic al copiilor, ceea ce ne dorim cel mai mult să obținem în final. În același timp, nu neglijăm nici discuțiile despre materiale, texturi, culori, palete cromatice, sustenabilitatea în fashion deoarece acestea dezvoltă suplimentar atât capacitatea de argumentare cât și simțul artistic al adolescenților.
În cazul copiilor mai mici, momentul săptămânal care aduce bucurie, creativitate și multe zâmbete este atelierul de grafică. Pornind de la premisa că arta, produsele și efectele ei sunt mai prezente în viața noastră mai mult decât poate ne dăm seama, am ales să expunem copiii unor concepte atractive binecunoscute de ei precum revista, coperta de carte și ilustrația, caracterul de literă și fontul personalizat, afișul și calendarul, evident toate în mediul online. Prin tehnici tradiționale cu creionul, penița, markerele, pensula și acuarela, am consolidat punți noi de legătură între mână, degete și ariile cerebrale implicate stârnind astfel curiozitatea, dezvoltând creierul, eliberând endorfinele atât de necesare bunei dispoziții a micuților noștri participanți.
”Într-o lume digitalizată, manualitatea pe care exercițiul de grafică îl propune ne deschide universul creativ”, afirmă Krisztina Bokos, antreprenor, arhitect și profesor de arte la Fabrilabo. ”Când lucrăm de mână pe o foaie de hârtie, orice greșeală poate să fie un pas într-o direcție nouă, pe care până atunci nu ne-am imaginat-o. Astfel, la cursul de grafică lucrăm și cu așa-zisele „accidente creative” pentru că ne dorim și să eliberăm copiii de amprenta uneori eronată pe care educația tradițională o lasă asupra lor.
Un alt atelier creativ care desăvârșește educația adolescenților și le conferă idei de viitor este cel de Design de interior. La originea lui se află însăși perioada recentă prin care trece omenirea, care ne-a demonstrat că spațiul în care trăim ne definește experiențele de zi cu zi. Astfel, o cameră de studiu spațioasă și cu lumină naturală poate face minuni pentru buna dispoziție a oricui. Deci la ce trebuie să fim atenți dacă vrem să ne amenajăm, redecorăm spațiul interior pentru o stare de spirit mai bună? Pornind de la această întrebare, am reinventat ideea de Design interior, folosindu-ne de desen tehnic, colaj și de câteva aplicații digitale prietenoase precum Room Sketcher, de exemplu, pentru a testa și vizualiza ideile pe calculator. Copiii sunt încântați. Îmblânzirea ecranului, stimularea inteligenței participanților prin adaptarea softurilor specifice la nevoile lor, transpunerea conceptelor mari în aplicații mici, plăcute și ușor de înțeles, fac din acest atelier creativ un proiect reușit. Combinat cu trenduri actuale precum eco-design, tiny houses, green architecture și altele asemenea, beneficiile pentru participanți trec dincolo de învățare și manualitate, intrând în sfera sustenabilității, reciclării, armoniei cu și respectului pentru natură, aspecte important de valorificat în orice activitate.
Așadar, observând entuziasmul micilor artiști și efectul atelierelor noastre asupra universului lor, suntem mai mult ca oricând determinați să transformăm orice obstacol într-o provocare. Știm că creierul uman cuprinde aproximativ 80 miliarde de conexiuni neuronale; cum să nu ne folosim de perioada actuală pentru a le potența? La Fabrilabo, alegem jocul și explorarea ca metodă de învățare, aducem digitalul în folosul generației tinere, descurcându-i ițele, controlându-i meandrele. Ne propunem să sporim creativitatea, manualitatea, spiritul critic, simțul artistic, comunicarea cordială pe teme constructive, de actualitate. Astfel încât micii noștri adepți și absolvenți să iasă îmbogățiți din actuala provocare a pandemiei. Din ianuarie urmează mai multe ateliere creative, suntem curioși de părerea ta!
Acest articol este protejat de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare. El poate fi preluat doar cu acordul Fabrilabo, cerut prin mail la salut@fabrilabo.ro și cu precizarea sursei.