Suntem toți de acord că vremurile pe care le trăim ne-au dat bătaie de cap, așa-i?
Eu cred că pandemia ne-a învățat (într-un mod prea dur într-adevăr) lecția că orice inevitabil din viața noastră trebuie acceptat și integrat. Din păcate, fiecare a văzut în jur moduri în care pandemia ne-a îndepărtat de rutină, uneori îndepărtându-ne chiar și unii de ceilalți. Totuși, în articolele anterioare am descoperit și moduri în care am reușit să ținem piept pandemiei. Așa că acum, trag linie și mă întreb: care este recolta acestui an capricios în comunitatea Fabrilabo?
Am întrebat echipa de profesori, am stat de vorbă cu părinții, am povestit cordial cu copiii. Concluzia parțială (căci procesul continuă, din fericire) este că atelierele și cursurile noastre ne-au ajutat să ne apropiem unii de ceilalți și, cu toții, de ceea ce ne place. Astfel încât motto-ul nostru ”Vino la Fabrilabo să faci ce-ți place!” s-a dovedit unul profetic, aplicat, validat.
Împreună, am coagulat acea comunitate de valori la care cu toții aspirăm. Am dovedit că digitalul nu mai este o ”demență”, cum îl numea Manfred Spitzer, celebrul psihiatru și specialist în neuroștiințe, ci o soluție în comunitatea Fabrilabo. Totul ține de măsură, de implicare și de strategii educaționale bine alese. Mai ales când este vorba despre copiii noștri, al căror timp în fața ecranelor trebuie strict controlat, poțiunea secretă a atelierelor Fabrilabo a combinat în proporții echilibrate joc, cântec, mișcare, desen, lectură, activități numerice, comunicare cu ajutorul obiectelor, bricolaj, toate punctate de nenumărate elemente-surpriză care au dus la rezultate frumoase.
Mulțumită încrederii părinților, deschiderii copiilor, dedicației și imaginației neobosite a trainerilor noștri, am descoperit că da, putem desfășura cu succes activități creative într-un model hibrid, cu accent pe offline, coordonare online și… cu multe beneficii! Lucrul de acasă, în grupuri mici de maxim 8 copii, încurajând spontaneitatea, creativitatea și învățarea prin joc, a adus în lumină platforma Zoom, iar facilitățile ei precum tabla interactivă, break rooms, screen sharing, remote control-ul au devenit rapid foarte îndrăgite de cursanții noștri. Împreună, am demonstrat că informația împărtășită corect, stăpânită, ne ajută să depășim crize mari. Iar activitățile de tip bricolaj, fashion design, grafică ori mică arhitectură alungă stresul și plictiseala, transferând efortul de învățare către dezvoltarea îndemânării și a creativității. Sunt unelte pedagogice care detașează atenția copilului de la ecran și îl reconectează cu sine. Mintea, mâinile și întregul corp se conectează astfel într-un proces fericit de învățare.
Tot așa cum învățarea online a unei limbi străine, franceză sau engleză, se poate face eficient și cu resursele digitale actuale, aplicând teoria inteligențelor multiple și bineînțeles având la bază experiența și coordonarea echipei de profesori pasionați de meseria lor, dar și de farmecul copiilor pe care au ocazia și online să îi modeleze durabil, pentru viață. Astfel, împreună cu ceilalți, am reușit cu fiecare curs și cu fiecare atelier înainte, să ne apropiem, să ne orientăm spre universul interior, să scoatem la lumină temerile, întrebările și să le îmblânzim, să asimilăm, să evoluăm.
Cu bucurie și mulțumire constat că pandemia și digitalul nu ne-au învins. Nici în familie, nici în societate, nici la Fabrilabo. Așteptăm bineînțeles cu nerăbdare regăsirea, revederea și lucrul offline, în atelier, dar este important că și online am avut și avem parte în fiecare zi, cu fiecare copil, de bucurie. De câte un Mic Prinț. Am reușit să creștem împreună, să ne îmblânzim, am continuat să ne dăruim modele pozitive de urmat, atitudini curajoase, demne, am devenit subiect cu ajutorul celorlalți participanți la cursurile noastre – parteneri de încredere la drum, am înțeles că ceea ce trăim și ceea ce învățăm este important.
”Dacă vrei să ai un prieten, îmblânzește-mă!” zise vulpea. (Le Petit Prince, de Antoine de Saint-Exupéry)
Dacă vrei să crești, joacă-te! susținem în cor, la Fabrilabo.
Sărbători luminate, împărtășite cu cei dragi!
Acest articol este protejat de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare. El poate fi preluat doar cu acordul Fabrilabo, cerut prin mail la salut@fabrilabo.ro și cu precizarea sursei.